Ajankohtaista 2011

Syyskokous 2011

IBBY Finland ry:n syyskokous pidetään torstaina 3. päivänä marraskuuta kello 18 Suomen lastenkirjakaupassa, Simonkatu 9.

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään sääntöjen 10 §:n mukaiset asiat.

Kokouksen jälkeen Matias Saarni kertoo, mikä sai hänet perustamaan kirjakaupan lapsille juuri nyt.

Kuulumisia Osiri Beachista

Osiri Beachin kirjaston yhteydessä aloitti Kalevalan päivänä 2011 toimintansa lastentarha suomalaisten lahjoitusvaroin. Tällä hetkellä Lastentarhassa on kaksi ryhmää. Tilat ja ruokahuolto pitää vielä saada kuntoon, ennen kuin kolmas ryhmä voidaan perustaa. Lastentarhan toimintaa ohjaa Margaret Amolo apunaan vapaaehtoinen työntekijä. Heidän hoidettavanaan on myös Osiri Beachin kirjasto.

Olemme erittäin kiitollisia niille työmme tukijoille, jotka ovat pyytäneet, että heidän syntymäpäivätervehdyksensä osoitetaan IBBY Finland ry:n kautta Osiri Beachin Lastentarhan ja päiväkodin toimintaan. Toivottavasti kiitoksemme tavoittavat heidät näiden kuvien välityksellä.

beatrice_and_the_kids_at_osiri.jpgBeatrice Onyando ja lastentarhan lapsia

its_meal_time_for_baby_class-1.jpg


It´s mealtime for the babyclass.baby_class_at_osiri_beach_library-1.jpg

Babyclass at Osiri Beach library

Ruohokaton alla -näyttely kiertää

Valokuvanäyttely kulttuurienvälisestä yhteistyöstä Kenian Osiri Beachissa oli huhtikuun ajana esillä Kallion kirjastossa, josta se siirtyi Pro lastenkirjallisuus ry:n pilottihankkeen ajaksi Ebeneserin tiloihin Helsinginkatu 3:een. Syksyn ajan Ruohokaton alla -näyttely on esillä Ulkoasiainministeriön Kehityspoliittisen osaston Kansalaisjärjestöyksikön kokoustiloissa Katajanokalla.

IBBY HONOUR LIST 2012

IBBY Finland ry on nimennyt Suomen edustajiksi IBBY:n vuoden 2012 kansainväliselle kunnialistalle seuraavat tekijät ja teokset:

Kirjailijat

 • suomenkielinen kirjailija: Siri Kolu:Me Rosvolat, Otava 2010
 • ruotsinkielinen kirjailija: Maria Turtschaninoff: Underfors, Söderströms 2010
Kuvittaja
 • (P. L. Travers), WSOY 2010Marika Maijala:Maija Poppanen
Kääntäjät
 • suomenkielinen kääntäjä: arabiasta suomeksi: (kuv. Heli Hieta) Otava 2010Jaakko Hämeen-Anttila: Tuhat ja yksi yötä
 • ruotsinkielinen kääntäjä: suomesta ruotsiksi: Stella Parland: Smaskens damaskens, Laura Ruohonen (kirj.)  Erika Kallasmaa (kuv.), Söderströms 2010
IBBYn kunnialistan (IBBY Honour List) kunniakirjat jaetaan elokuussa 2012 Lontoossa järjestettävässä kansainvälisessä kongressissa.

BIB 2011 Grand Prix Etelä-Koreaan

Bratislavan kansainvälisen lastenkirjakuvitusbiennaalin BIB 2011 palkinnot on jaettu Slovakiassa.

Pääpalkinto Grand Prix´n sai Eungyoung Cho, Etelä-Korea.

Biennaalissa jaettavan Golden Apple -palkinnon  saivat Wouter van Reek, Alankomaat, Joojun Yoo, Etelä-Korea, Rashin Kheyrieh, Iran, Janik Coat, Ranska ja Tomáš Klepoch, Slovakia.

BIB-plaketin saivat Marit Törnqvist, Alankomaat,  Iban Bairenetxea, Espanja, Jochen Stuhrmann, Saksa, Valerie Losa, Sveitsi ja Simone Rea, Italia.

Kustantajan kunniamaininnan saivat CIDCLI, Meksiko: Gatimañas  ja Navchalna knyga – Bogdan, Ukraina: Rukavichka

Lasten raadin palkinto:
Ayano Imai, Japani

BIB-biennaali järjestettiin 23. kerran Bratislavassa. Biennaaliin osallistui 356 lasten- ja nuortenkirjojen kuvittajaa 44:stä maasta. Kilpailuun lähetettiin 2315 kuvaa ja  457 kirjaa.

Suomea edustivat kuvittajat  Linda Bondestam (s. 1977), Lena Frölander-Ulf (s.1976), Nina Haiko (s. 1978), Marika Maijala (s.1974), Matti Pikkujämsä (s.1976), Christel Rönns (s.1960), Virpi Talvitie (s.1961) ja Anne Vasko (s.1969).

Lisätiedot:
Teresia Volotinen, BIBin kansainvälisen komitean jäsen
teresia.volotinen(at)kolumbus.fi


Suomentaja Kaisa Kattelus on saanut arvostetun kansainvälisen Astrid Lindgren -kääntäjäpalkinnon 2011

Palkinnon myöntää kansainvälinen kääntäjäjärjestö FIT joka kolmasvuosi ansioituneelle lasten- ja nuortenkirjallisuuden kääntäjälle.

Edellinen suomalainen, joka sai tämän merkittävän palkinnon, on Jaana Kapari-Jatta. Hän sai palkinnon vuonna 2002.

Katso Kaisa Katteluksen haastattelu:

http://www.youtube.com/watch?v=asACTfuq6rs


Kirjailija Timo Parvela
Astrid Lindgren Memorial Award –palkintoehdokkaaksi

IBBY Finland on nimennyt suomalaisen lasten- ja nuortenkirjailijan ehdolle vuonna 2012 jaettavan Astrid Lindgren Memorial Award -palkinnon saajaksi. Arvostetun kansainvälisen palkinnon suomalaisehdokkaaksi on asetettu kirjailija Timo Parvela (s.1964).

IBBY Finlandin arvostelulautakunta toteaa, että Timo Parvelan Ella-sarja ilahduttaa niin pienempiä kuin isompiakin lukijoita realistisella, pitkälti koulumaailmaan sijoittuvalla huumorillaan. Erittäin suosittuja ovat myös hänen ystävyydestä ja yhteisöllisyydestä kertovat lastenromaaninsa.

Fantasiatrilogia Sammon vartijat on vauhdikasta, taidokasta ja kantaaottavaakin luettavaa. Kirjailija hyödyntää kiinnostavasti Kalevalaa ja suomalaista mytologiaa - suomalainen uusi fantasia ei jää jälkeen kansainvälisestä tasosta.

Timo Parvelan kirjat ovat Astrid Lindgrenin lasten- ja nuortenkirjojen tavoin erittäin suosittuja. Parvela hallitsee kaikessa kerronnassaan monitasoisen kirjoittamisen ja hänen teoksistaan voivatkin nauttia monenikäiset lukijat.


Lastenkirjatalo avautuu kahdeksi viikoksi Ebeneser-taloon 3.–15.5.2011. Tapahtuman järjestää Pro lastenkirjallisuus - Pro barnlitteraturen ry -yhdistys

Ohjelmassa on kuvitus-, satu-, sanataide-, kritiikki- ja runotyöpajoja päiväkoti- ja alakouluikäisille sekä iloa ja elämyksiä lastenkirjojen parissa. Satuhuoneessa luetaan satuja ja tarinoita eri kielillä, ruohokaton alla tutustutaan Kenia-huoneeseen - ja paljon  muuta. 

Laajassa näyttelyssä on kuvituksia lähes kahdeltakymmeneltä kuvittajalta. Mukana ovat mm. Katri Kirkkopelto, Jukka Lemmetty, Sanna Pelliccioni, Pirkko Vainio, Virpi Talvitie, Kristiina Louhi, Matti Pikkujämsä, Anne Vasko, Liisa Kallio, Salla Savolainen ja  Sari Airola. 

Työpajoja pitävät kuvittajien lisäksi lastenkirjailijat suomeksi ja ruotsiksi. 
Ohjelmaa on myös aikuisille, kasvattajille ja vanhemmille.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: www.lastenkirjallisuustalo.fi


Puoluejohtajien mielipiteitä lastenkirjallisuudesta

IBBY Finland ry päätti tuoda vaalikeskusteluun oman näkökulmansa. Kysyimme puolueiden johtajilta, mitä he ovat mieltä lastenkirjallisuudesta. Lue lisää.


Sinikka ja Tiina Nopola sekä Virpi Talvitie vuoden 2012
H. C. Andersen -palkintoehdokkaita

IBBY Finland on nimennyt lastenkirjailijan ja kuvittajan ehdolle vuonna 2012 jaettavan H. C. Andersen -mitalin saajaksi. Arvostetun kansainvälisen palkinnon suomalaisehdokkaiksi on asetettu kirjailijakaksikko Sinikka ja Tiina Nopola ja kuvittaja Virpi Talvitie. Tiedot ehdokkaista julkistettiin Bolognan kirjamessuilla.

IBBY Finlandin aiemmat kunnianosoitukset ehdokkaille:

Kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola ovat H. C. Andersen -palkintoehdokkuuden lisäksi IBBY Finlandin nimeämät kandidaatit vuoden 2011 Astrid Lindgren Memorial Awardin saajiksi. IBBY Finland myönsi v. 2003 Sinikka ja Tiina Nopolalle Anni Swan -mitalin kirjasta Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset.  Teos Risto Räppääjä ja nuudelipää oli IBBYn kunnialistalla vuonna 2002. IBBY Finlandin alaisuuteen kuuluvan Tampereen nuortenkirja-neuvoston Plättä-palkinto on ojennettu kaksikolle useaan kertaan.
Kahden kirjailijan asettaminen palkinnonsaajaksi on erittäin poikkeuksellista, mutta H. C. Andersen -jurylta on tarkistettu, että tässä tapauksessa on mahdollista asettaa yhden sijaan kaksi kirjailijapalkinnonsaajaa.

Kuvittaja Virpi Talvitie on jo aiemmin ollut ehdolla H. C. Andersen -mitalin saajaksi vuosina 2006 ja 2008. IBBYn kunnialistalle valittiin hänen kuvittamansa Tittamari Marttisen kirjoittama teos Elsan ja Eetun erikoistapaukset v. 2002. IBBY Finland on esittänyt hänen töitään ehdolle moniin kansainvälisiin kuvitusnäyttelyihin.


Kansainvälinen lastenkirjapäivä 2.4.2011

Kansainvälistä lastenkirjan päivää vietetään H. C. Andersenin syntymäpäivänä 2.4.2011. Tämän vuoden International Children's Book Day -julisteen ja viestin tekijänä on Viron IBBY. Viestin "Raamat mäletab" on kirjoittanut Aino Pervik ja julisteen on tehnyt taiteilija Jüri Mildeberg.


Lastenkirjallisuustalo avautuu kahdeksi viikoksi Ebeneser-taloon 3.–15.5.2011.

Ohjelmassa on kuvitus-, satu-, sanataide-, kritiikki- ja runotyöpajoja päiväkoti- ja alakouluikäisille sekä iloa ja elämyksiä lastenkirjojen parissa. Satuhuoneessa luetaan satuja ja tarinoita eri kielillä, ruohokaton alla tutustutaan Kenia-huoneeseen - ja paljon  muuta. 

Laajassa näyttelyssä on kuvituksia lähes kahdeltakymmeneltä kuvittajalta. Mukana ovat mm. Katri Kirkkopelto, Jukka Lemmetty, Sanna Pelliccioni, Pirkko Vainio, Virpi Talvitie, Kristiina Louhi, Matti Pikkujämsä, Anne Vasko, Liisa Kallio, Salla Savolainen ja  Sari Airola. 

Työpajoja pitävät kuvittajien lisäksi lastenkirjailijat suomeksi ja ruotsiksi. 
Ohjelmaa on myös aikuisille, kasvattajille ja vanhemmille.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: www.lastenkirjallisuustalo.fi


Bratislavan kuvitusbiennaalin BIB 2011 Suomen edustajat on nimetty

IBBY Finland on nimennyt Suomen lasten- ja nuortenkirjojen kuvittajaehdokkaat kansainväliseen BIB -kuvitusbiennaaliin, joka järjestetään Bratislavassa 2.9. – 26.10.2011, nyt jo 23. kerran.  Biennaalin pääpalkinto Grand Prix on 3 000 USD, lisäksi kilpailussa jaetaan viisi Kultaista Omenaa (Golden Apple BIB), kullekin 1500 USD, sekä viisi BIB Plakettia (BIB Plaque), joiden saajat saavat kukin 1000 USD.

IBBY Finland esittää BIB 2011 -näyttelyyn Suomen ehdokkaiksi originaaleja Linda Bondestamin, Lena Frölander-Ulfin, Nina Haikon, Marika Maijalan, Matti Pikkujämsän, Christel Rönnsin,  Virpi Talvitien ja Anne Vaskon teoksista.

Luettelo BIBin kuvitusbiennaaliin valituista teoksista:

 • Linda Bondestam:  Ulf Stark - Linda Bondestam: Diktatorn (Söderströms 2010)
 • Lena Frölander-Ulf: Hannele Mikaela Taivassalo - Lena Frölander-Ulf: Mörkerboken (Söderströms 2009)
 • Nina Haiko: Kaarina Helakisa - Nina Haiko: Rubiinisydän (Lasten Keskus 2010) ja Nina Haiko: Mörön unisukat (Lasten Keskus 2007)
 • Marika Maijala: Marika Maijala (kuv.) – Juha Virta: Sylvi Kepposen hukkaretki (Otava 2010) ja P. L. Travers – kuv. Marika Maijala: Maija Poppanen (WSOY 2010)
 • Matti Pikkujämsä: Annamari Kaskinen – Matti Pikkujämsä: Tuulihattu ja tuhat tarinaa (Kirjapaja 2009) ja Jukka Itkonen – Matti Pikkujämsä: Krokotiili hikoaa ja muita eläinrunoja (Kirjapaja 2010)
 • Christel Rönns: Katarina von Numers-Ekman - Christel Rönns : Konrad och Kornelia (Schildts 2010) ja  Jaakko Heinimäki – Christel Rönns: Suomen lasten Raamattu (Otava 2009)
 • Virpi Talvitie: Timo Parvela – Virpi Talvitie: Onnenpyörä (WSOY 2010) ja Katri Tapola – Virpi Talvitie: Unilintu ja Uljas sankari (Teos 2010)
 • Anne Vasko (Peltola):
  Anne Vasko: Jellona Suuri (WSOY 2010) ja Niina Bell - Anne Peltola: Kas metsämökin ikkuna (Tammi 2010)

IBBY Finlandin Jury eli arvostelulautakunta vuonna 2011: Susanne Ahlroth, Arja Kanerva, Jutta Setälä, Myry Voipio ja Teresia Volotinen (puheenjohtaja).

Tiedustelut: Puheenjohtaja Teresia Volotinen, teresia.volotinen(at)kolumbus.fi